emissziókereskedelem

éghajlatváltozás, emissziókereskedelem, klímapolitika, klímaváltozás, klímavédelem, üvegházgázkibocsátás

Kritizálják a zöldek az új klímatörvényt

KlimaBlogger

Új klímatörvény léptetett életbe Jerry Brown kaliforniai kormányzó, aki Trump elkötelezettsége híján Barack Obama utódjának pozicionálja magát, mint a klímapolitikai globális alakja. De környezetvédők szerint sok a kiskapu és az engedmény benne. Ezek áttekintése tanulságos lehet más országok számára is az éghajlatvédelemben.

Tovább olvasom »
éghajlatváltozás, emissziócsökkentés, emissziókereskedelem, globális felmelegedés, kibocsátás, klímatörvény, klímaváltozás, klímavédelem

Kalifornia felére vágja emisszióját

KlimaBlogger

Kalifornia példaértékű klímavédelmi törvényének hatályát 2030-ig meghosszabbítják, jelentette be Jerry Brown kormányzó. Kalifornia nincs egyedül a klímavédelmi törekvéseivel: sorra fogadják el más USA-államok is az emissziócsökkentési terveket.

Tovább olvasom »
emissziókereskedelem, eu, légszennyezés

40 százalékkal kevesebb káros anyag 2030-ra?

klímablog

A zöldek jó ideje kampányolnak azért, hogy az unió vezetése ambiciózusabb kibocsátás-csökkentés mellett kötelezett el magát 2030-ra. Imáik részben meghallgatásra találtak Barrosónál. Az aktivisták által propagált, 40 és 60 százalék közötti csökkentés túl erősnek bizonyult, amely megosztotta volna a tagállamokat. 40 százalék lett a kompromisszum.

Tovább olvasom »
emissziókereskedelem, jogszabály módosítás, klímaváltozás

Egyszerűsödik az emisszió-kereskedelem

piacesprofit.hu

A kormány két – egy éghajlatváltozással és egy, az üvegházhatású gázok kereskedelmével kapcsolatos – törvény jogharmonizációs célú módosítását fogadta el. A szabályozás alapfogalmak meghatározását, már hatályon kívül helyezett határozatokra való hivatkozásokat igazít ki és gyakorlati kérdéseket rendez, a tárgyban született új uniós rendeletekhez alkalmazkodva.

Tovább olvasom »
emissziókereskedelem, karbonforint, üvegházhatás

Merkel és a Shell felnyomnák a karbonárfolyamot

klímablog

Évek óta gyengélkedik a karbonpiac: túl sok a kibocsátási engedély, és e mennyiséghez képest kicsi a piaci kereslet a recesszió miatt. Az Európai Parlamentet nem érdekli a kérdés, a karbonintenzív ágazatok a kvótarendszer megmentése ellen lobbiznak, Angela Merkel viszont a sarkára állt. Az üvegházgáz-kibocsátás 50 euróra történő beárazása tenné kecsegtetővé, olcsóbbá a megújuló energiákat. Brüsszel már 20 euróval beérné. Ehhez képest jó ideje rendre 3 euró körül mozog az árfolyam.

Tovább olvasom »
anglia, emissziókereskedelem, ipari termelés, kibocsátás, törvény, üvegházhatás

Emisziós jelentésre kötelezik a cégeket

klímablog

Egyelőre nem Magyarországon, hanem az Egyesült Királyságban. És nem minden piaci szereplőt, hanem a tőzsdén jegyzett vállalatokat. Az új kötelezettség 2013-ban lép érvénybe, írta a The Guardian brit napilap. Az ökotudatos kormányszintű intézkedés szorosabbra húzza a kapcsot a légszennyezés és a vállalatok részvényárfolyama között. A természeti erőforrásokat nagy mennyiségben használó vállalatoknak ugyanis csak 20 %-a könyveli pontosan az ökolábnyomát.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor