A magyar államadósság is kelendő Kínában

2017. július 26. szerda - 16:08 / piacesprofit.hu
  •    

Kétszeres túljegyzés mellett egymilliárd jüan értékben hároméves futamidejű 4,85% százalékos kamatozású Panda kötvényt értékesített a Magyar Állam a kínai piacon. Hazánk az első külföldi kibocsátó, amelynek mindkettő, a belső (Panda) és a külső (hong-kongi) piacon kibocsátott jüankötvénye is van.

kéz lájkol kínai színekkel

Kép: Pixabay

2017. július 26-án délelőtt zárult le Magyarország idei első nemzetközi kötvénykibocsátása Pekingben. A fő szervezők a Bank of China Limited és a HSBC Bank (China) pénzintézetek voltak. A Panda piacon értékesített hároméves, 1 milliárd jüan összegű államkötvény árazásakor 4,85 százalékos hozam alakult ki. A magyar pandakötvény volt az első, amely a „Bond Connect” (kötvénypiaci összekapcsolás) révén a kínaiak mellett egyéb ázsiai befektetők számára is elérhetővé vált.

Idén a magyar kötvényprogram az első olyan tranzakció, ami a 2013-ban elindított „Egy övezet – egy út kezdeményezés” keretein belül valósult meg. A kötvénykibocsátás egy újabb mérföldkő a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatok fejlődésében és hozzájárul az adósságkezelés több lábon állásához. A jüan összeg euróra váltása után alakult ki a Magyar Állam által fizetendő kamatszint, amely a valaha volt legolcsóbb devizakötvény kibocsátását jelenti.

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor