Ez a magyar GDP-n is látszani fog

2014. október 07. kedd - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

Behúzta a féket a magyarországi ipar, de ez az elemzőket különösebben nem lepte meg, mivel minden jel a lassulás irányába mutatott. Búcsút mondhatunk a kétszámjegyű növekedésnek - és ez a gazdasági növekedésen is meg fog látszani.

A járműgyártásra koncentrál az ipar – Kép: Audi Győr

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint augusztusban az ipari termelés 0,5 százalékkal, a munkanaphatástól megtisztítva 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző hónaphoz képest – szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva – 5,7 százalékkal visszaesett a termelés.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint a lassulás benne volt az adatokban, Magyarország “búcsút mondhat” a kétszámjegyű növekedésnek. Mivel azonban a rendelésállomány továbbra is növekedést mutat, éves átlagban 7,8 százalékkal bővülhet az ipar – mondta, hozzátéve, hogy túlzónak tartja az egyetlen nagy termeléshez köthető lassulást. Elmondta, Magyarországon túlkoncentrált lett az iparági szerkezet, amelyben az autóipar, és egyes autóipari kapacitások dominálnak, a koncentrált szerkezet miatt pedig felerősödhet a hullámzás. Ugyanakkor az autógyártás termelésének ütemezése nem hordoz sok információt a gazdasági konjunktúra általános állapotáról – jegyezte meg. (Az építőiparból kezd kifogyni a szusz.)

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a gyenge havi adat összefügghet azzal, hogy Németországban is 4 százalékkal esett a termelés augusztusban. Az Erste jelenlegi várakozása szerint, egész évben, 8,9 százalékos lehet a magyar ipari termelés bővülése, míg az augusztusi adat megjelenése előtt 10,8 százalékos növekedést vártak. A KSH közlésére utalva, miszerint a havi visszaesésben az egyik nagy járműgyártó cég augusztusi leállása játszotta a főszerepet, az elemző megjegyezte, hogy az Audi éppen augusztusban avatta fel a kapacitásnövelő beruházását, valamint beindította a harmadik műszakot, és az elemzők emiatt is számítottak erős hónapra.

Az elemző kifejtette, hogy egy-egy nagyobb gyár leállása valóban meg tudja mozgatni az ipari adatot, mivel a feldolgozóipar súlya rendkívül magas az iparon belül. Véleménye szerint mindez azt jelzi, hogy nem kellően diverzifikált az ipari termelés Magyarországon. Gabler Gergely szerint az ipari termelésben további lassulás várható az év hátralévő részében, és ez a GDP-ben (bruttó hazai termék) is meg fog látszani.

NEKÜNK MÁR BULGÁRIA AZ ELLENFÉL
Tavalyi eredményéhez képest Magyarország három helyet javítva, a 60. helyet foglalja el a világ országainak versenyképességi rangsorában, ám régiós versenytársaink kezdenek lehagyni minket.  A legnagyobb gond a bürokrácia és a korrupció.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor