Informatikusok nélkül csak álom a biztonság

2017. július 21. péntek - 15:09 / piacesprofit.hu
  •    

A kibertámadások számának állandó növekedése, amely hatással van a vállalkozásokra világszerte, meghatározza a fő technológiai trendeket nemcsak a gyártásban, hanem az üzemeltetésben, a szolgáltatások biztosításában is.

A menedzselt szolgáltatásnyújtók (MSP – managed services providers, azaz olyan szolgáltatás, amely központilag menedzselt létesítményből telepíti, hosztolja és kezeli több ügyfél számára az alkalmazás-csomaghoz való hozzáférést) kétharmadának jelent gondot a mai kibertérben található kihívásoknak megfelelni, mivel jellemzően képzett IT biztonsági személyzet hiányában nehezen vagy sehogy nem tudják orvosolni az online támadásokat és azok következményeit – derült ki a Kaspersky lab legfrissebb jelentéséből.

Mivel globálisan a menedzselt szolgáltatások piaca várhatóan eléri a 65 billió forint összbevételt 2022 végéig, ezért a kiberbiztonságot már nem tekinthetjük önálló- vagy választható szolgáltatásnak. Sőt, az MSP-k által kínált szolgáltatások szerves részévé vált, csakúgy mint a vevői elégedettség, valamint a biztonsági események minimálisra csökkentése. A jelentés megállapította, hogy az MSP-k 92 százaléka jelenleg is a szolgáltatás-csomagjuk részeként nyújtják a kiberbiztonságot, és 51 százaléka a működési folytonossághoz elengedhetetlennek tartja. A kiberbűnözők elleni védelem biztosítása a jövőben elsődleges lesz az MSP-k számára.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A számítástechnikai biztonság várhatóan számos módon előmozdíthatja az MSP-k üzleti tevékenységét. A kisebb ügyfelekkel rendelkező MSP-k (a legfeljebb 50 db végfelhasználói munkahellyel) úgy remélik, hogy a portfóliójuk bővítése az informatikai biztonsági védelemmel növelheti reputációjukat (78%) és segíthet új ügyfeleket találni (77%). Eközben a nagyobb vállalatokkal együttműködő szolgáltatók többek között a kiberbiztonság biztosítását tekintik az ügyfelek számára előnyösnek (78%).

Ugyanakkor a tanulmány azt is feltárja, hogy az MSP-k számos kihívással szembesülnek, amikor bővítik kínálatukat a kiberbiztonsággal. Az MSP-k kétharmada egyetért abban (60%), hogy a fő nehézséget a szakképzett IT biztonsági szakemberek hiánya jelenti, további problémát jelenthet a szolgáltatásaik távoli hozzáférésével és telepítésével kapcsolatos feladatok.

Elsunnyogják az alkalmazottak a hackertámadást
Világszerte az alkalmazottak 40 százaléka eltussolja a vállalati számítógépes incidenseket azért, hogy elkerüljön egy esetleges büntetést – derül ki a Kaspersky Lab és a B2B International kutatóintézet közös online kutatásából. Az alkalmazottak felelősek az informatikai balesetek 46 százalékáért évente, ezzel óriási sebezhetőséget okozva az adott cégnek minden szinten.

Ez különösen releváns információ a nemzetközileg is egyre gyakoribb zsarolóvírus járványok ismeretében. A minőségi kibervédelem elsőszámú követelmény az MSP-k felé hiszen fontos, hogy olyan programokat használjanak, amelyek hatékonyan észlelik és blokkolják a különböző kártékony programokat. A jelentés szerint az online fenyegetések jelentik a legnagyobb csapást minden méretű vállalkozás számára – a nagyvállalati ügyfelekkel rendelkező MSP-k 54 százaléka jelezte ezt fő aggodalomként, míg a kisebb ügyfelekkel rendelkező MSP-k 49 százaléka.

“Az nem elegendő vagy kielégítő, ha a szolgáltatók egyszerűen beillesztik portfoliójukba a kiberbiztonsági szolgáltatásokat. Egy komoly incidens, mint például egy zsarolóprogram-fertőzés alááshatja a hírnevüket és az ügyfelekkel való viszonyt.” – mondta Vladimir Zapolyansky, a Kaspersky Lab KKV Üzletágának vezetője. „Ezért van szükségük a legerősebb biztonsági megoldásokra, és a Kaspersky Lab elkötelezett a végpontok-, az e-mail szerverek- és a virtuális környezetek védelmében, amelyek segíthetnek az MSP-k számára megfelelő kiberbiztonsági szolgáltatást nyújtani ügyfeleiknek.”

Azt sem tudjuk, mekkora a veszély
Nem meglepő, hogy az olyan cégek és magánszemélyek, akik felhő alapú tárolási és biztonsági mentési szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni, leginkább az adatbiztonság miatt aggódnak. Az új fenyegetésként és kockázatként megjelenő „zsarolóvírusok” felbukkanása még sürgetőbbé teszi a legjobb megoldások kiválasztását.
Info & tech
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor