Beindulhat a vállalati hitelezés

2017. július 20. csütörtök - 15:06 / PP/MTI
  •    

Londoni pénzügyi elemzők szerdai előrejelzése szerint a magyar gazdaság ciklikus fellendülésének környezetében a banki hitelkihelyezés gyorsuló ütemű növekedése várható Magyarországon a következő két évben.

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház a magyar bankrendszer kilátásairól összeállított helyzetértékelésében közölte: várakozása szerint a háztartásoknak és a pénzügyi szektoron kívüli vállalati körnek kihelyezett banki hitelek értéke az idén 5 százalékkal, jövőre 5,5 százalékkal emelkedik. A ház elemzői hangsúlyozzák, hogy az e felhasználói körnek kihelyezett hitelek értéke 2011 és 2016 között folyamatosan csökkent, és csak idén februárban indult növekedésnek. A BMI Research adatai szerint 2016 egészében is még 0,4 százalékkal visszaesett a magyar bankrendszer által kihelyezett hitelmennyiség.

égből hulló pénzérmék

Kép:Fotolia

A ház londoni elemzői szerint a hitelkihelyezés általuk várt gyorsulásához elsősorban a magyar makrogazdasági háttér javulása adja a hajtóerőt. A magyar gazdaságban ugyanis folytatódik a ciklikus fellendülés, javítva a vállalati szektor nyereségességének kilátását és a magánszektorbeli beruházási lendületet, ez pedig – az alacsony kamatokkal jellemzett környezettel együtt – növeli a hitelkeresletet.

A BMI Research londoni elemzőinek várakozása szerint a magyar bankrendszer hitelkondíciói a következő hónapokban valamelyest enyhülni fognak, különös tekintettel a magyar gazdaság rövid távú növekedési kilátásainak javulására és a mélységi rekordokon járó bankközi finanszírozási költségekre.

Három dolog, ami eldönti, hogy kaphat-e hitelt
Sok vállalkozó küzd azzal a problémával, hogy nem tudja eldönteni, kaphat-e cége egyáltalán hitelt, és ha igen, akkor mennyit. Összegyűjtöttük a legfontosabb tényezőket, amelyek döntőek a hitelfelvétel sikerénél.

A ház szakértői azzal számolnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövőre monetáris szigorításba kezd, de addig fenntartja az enyhe monetáris politikát, és várhatóan ez is pótlólagos hajtóerőt ad a hitelkeresletnek. A BMI Research elemzőinek várakozása szerint az MNB alapkamata 2017 végéig a jelenlegi 0,90 százalékon marad, és a cég által 2018-ra valószínűsített monetáris szigorítás után is jó eséllyel alacsony szinten lesz távlati összevetésben és a várható reálkamat-szinteket tekintve egyaránt.

Más nagy londoni házak ugyanakkor agresszív előrejelzéseket tartanak érvényben az MNB további kamatpolitikájára. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics új prognózisa az, hogy a magyar jegybank 2018-ban 110 bázispontos kamatemelést hajt végre, és így az MNB-alapkamat a jövő évet 2,00 százalékon zárja. A Capital Economics londoni elemzői elismerik, hogy ez sokkal agresszívabb kamatemelési előrejelzés annál, amennyit a piaci szereplők jelenleg áraznak, de a ház megítélése szerint növekszik annak a kockázata, hogy ha az MNB nem módosítja enyhítésre hajló alapállását, annak “ronda inflációs sokk” lehet a következménye.

A cég hangsúlyozza, hogy a teljes kosárra számolt magyarországi infláció lassulását kizárólag az üzemanyagok árinflációjának meredek csökkenése okozta, és a volatilis hatásoktól megszűrt éves összevetésű maginfláció – amely legutóbb 2,4 százalék volt – háromévi csúcson jár.
Mindehhez járul, hogy a magyar gazdaság gyakorlatilag teljes foglalkoztatottsággal – vagyis kapacitástöbblet nélkül – működik, és azt ezt kísérő erőteljes kereslet valószínűleg további felhajtóerőt ad az alapszintű inflációnak a következő 12-18 hónapban – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői. A ház várakozása szerint ebben a környezetben a teljes kosárra számolt infláció az MNB 3 százalékos központi célszintje fölé gyorsul a jövő év elején.

Kisvállalkozások támogatására vett fel hitelt az Eximbank
Az Európai Beruházási Bank a (EIB) magyar versenyképesség és munkahelyteremtés előmozdítása érdekében 400 milló euró hitelt nyújt a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) részére. Az Eximbank és partner kereskedelmi bankjai kedvező feltételekkel folyósítják az EIB hitelkeretéből származó pénzeszközöket a magyar kis- és középvállalkozások, valamint közepes piaci tőkeértékű vállalatok számára.
Pénzszerzés
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor