Induló vállalkozás is kaphat hitelt

2017. július 25. kedd - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

A bankok nem szívesen hitelezik az induló vállalkozásokat, ami érthető is, hiszen jelentős részük az első születésnapját sem éri meg. A Bankmonitor szakértői szerint azonban van olyan konstrukció, ami a kezdő cégeknek is megfelelő lehet.

A legtöbb banki finanszírozási forma azon vállalkozások számára érhető el, akik legalább egy vagy két lezárt üzleti évvel rendelkeznek. Gyakorta hangzik el induló vállalkozásoktól a csalódott kérdés, hogy „Akkor hogyan szerezzek versenyelőnyt, hogyan törjek be a piacra?” „Hogyan jussak hozzá az ehhez szükséges plusz forráshoz”? A Bankmonitor szakértői szerint azonban számukra is létezik egy lehetséges megoldás: adjon a többieknél hosszabb fizetési határidőt. Tegye ezt úgy, hogy cége mindeközben azonnal hozzájut bevételének jó részéhez és jusson hozzá emellett még számos más előnyhöz is. Hogyan?

Chasing a Dollar A businessman chasing a dangling dollar. The hand, man, and carrot are on a separate labeled layer from the background.

Kép:Fotolia

Banki oldalról meg kell értenünk azt a hozzáállást, hogy csak azon vállalkozásoknak helyeznek ki pénzt, akik jövőbeli működésének sikerességéről valamilyen módon meg tudnak győződni – mondjuk eddigi működésük alapján. A pénz, amit a bankok kihelyeznek jórészt a betétesek pénze. Ki szeretné azt, hogy nehezen félrerakott megtakarításával hazardírozzon bármelyik bank is? Mi legyen a kezdő vállalkozásokkal? Hogyan tudnak finanszírozási forráshoz jutni?

Három dolog, ami eldönti, hogy kaphat-e hitelt
Sok vállalkozó küzd azzal a problémával, hogy nem tudja eldönteni, kaphat-e cége egyáltalán hitelt, és ha igen, akkor mennyit. Összegyűjtöttük a legfontosabb tényezőket, amelyek döntőek a hitelfelvétel sikerénél.

Kiváló – és szinte egyetlen – megoldást jelent az induló vállalkozások számára a vevőkövetelés előfinanszírozás, azaz a faktorálás, ami egy olyan finanszírozási forma, ahol a pénzintézet a vevők pénzügyi múltját vizsgálja, nem a hiteligénylőjét.  A faktoring egy rövid lejáratú finanszírozás, mely beszállítói pozícióban lévő mikro-, kis- és középvállalatok számára biztosít gyors hitelszerzési alternatívát. A gyakorlatban a vevőknek kiállított és teljesítésigazolással alátámasztott bruttó számla 70-90 százalékos előfinanszírozását, fizetési határidő előtti azonnali megelőlegezését jelenti.

Amennyiben tehát stabil lábakon álló vevőket szeretne vállalkozásának megnyerni, akkor Öné a pálya. Mi mindenre jó még a vevőfinanszírozás?

  • Cége átmeneti plusz forráshoz tud jutni gazdasági múlt és fedezet biztosítása nélkül is – nem okoz tehát problémát, hogy vállalkozása még csak most indult.
  • Ha piaci előnyt keres, nagy eséllyel tud labdába rúgni, ha potenciális vevőinél rugalmasan tudja kezelni a fizetési határidőket, a konkurenciánál hosszabb határidőt biztosítva – úgy, hogy közben cége majdnem a teljes árbevételt azonnal megkapja.
  • Ha felpörögnek a megrendelések, az alapanyag rendeléssel nem kell megvárnia az előző vevőtől beérkező árbevételt – a pénzintézettől 1-2 napon belül megkapott összegből gyorsabban tud alapanyagot rendelni az újabb megrendelésedhez, ergo több igényt tud kiszolgálni ugyanannyi idő alatt.
  • Az előfinanszírozott vevői fizetési stabilitását folyamatosan ellenőrzi a pénzintézet. A faktorált partnerkapcsolat teljes ideje alatt figyelmeztetést kap, vevője esetleges fizetési problémájáról, így szükség esetén időben le tudja állítani a neki történő szállítást – sok esetben biztosítás is kapcsolódik a konstrukcióhoz, így a nem fizetések ellen teljes mértékben védve van a cég.
  • Ha vállalkozása rendelkezik pénzügyi múlttal, de a mérleg alapon megkapható hitelnagyság már nem elegendő a dinamikusan növekedés forgóeszköz igényének finanszírozására, a meglévő hitel mellé jól jöhet kiegészítő finanszírozásként is.

Nézze meg a Bankmonitor.hu kalkulátorának segítségével, mekkora finanszírozási limitet kaphatnak egyes vevőire.

Pénzszerzés
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor