Etikus befektetésre vált az óriásbiztosító

2017. július 21. péntek - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

130 milliárd dollárt, vagyis szinte összes likvid tőkéjét etikus alapelvek alapján fekteti be a világ második legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re. A cég vezetése úgy véli, ez a befektetési politika csökkenti a kockázatokat.

“Nemcsak arról van szó, hogy jót teszünk, ennek anyagilag is van értelme”, nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Guido Fuerer, a Swiss Re vezérigazgatója. A hosszútávú befektetők -a biztosítók tipikusan ilyen játékosok- felismerték, hogy a kihágásokat elkövető, etikátlan magatartást követő cégeknél nagyobb az esély arra, hogy a részvényárfolyam jelentős zuhanásokat szenvedjen el. A Swiss Re ezentúl olyan vállalatok részvényeit és kötvényeit vásárolja, melyek magas pontszámot kapnak a környezettudatosság, a társadalmi felelősségvállalás és az etikus vállalatirányítás terén (ezt hívja úgy a szakzsargon, hogy ESG, vagyis environmental, social and corporate governance).

Az átállást már 90 %-ban elvégezte a biztosító a befektetési portfóliójában, arról azonban nem szól a fáma, hogy vajon mely vállalatok részvényeit választották ki a Swiss Re szakemberei.

pénz tálcán tálalva

Kép:Fotolia

A Swiss Re döntése nem precedens nélküli. 2016-ban a legnagyobb francia biztosító, az AXA határozta el, hogy csatlakozik a divesztíciós mozgalomhoz, s kivonja közel 2 milliárd dolláros tőkéjét a dohányiparból, eladva érdekeltségeit a szektorban.

A felelős vállalatoké a jövő
Növekszik a társadalmi és gazdasági fejlődésért stratégiai megoldásokat megvalósító közép-európai vállalatok száma és egy 2017-ben életbe lépő EU-s előírás szerint a nem pénzügyi és diverzitási jelentések súlya is.

A Swiss Re azonban nem pécézett ki egyetlen ágazatot sem, melyet tiltólistára helyezne – tehát elvileg a legnagyobb fosszilis szennyezőkben és a dohányipari cégekben is részvényes maradhat.

A közelmúltban két jelentés is napvilágot látott, mely megerősítette ezeket a feltételezéseket. A Bank of America Merrill Lynch részvény és kvantitatív stratégiai részlege azt állította, hogy az ESG-alapú befektetés csökkenti annak esélyét, hogy olyan cégbe nyúlunk bele, mely csődbe jut.

Ugyanakkor a Swiss Re az első biztosító a világon, mely teljes egészében etikus alapelvekre helyezi befektetési politikáját. A biztosító illetékes menedzserei ezentúl az MSCI környezettudatos, cégvezetési és társadalomtudatossági indexeinek figyelembevételével vásárolhatnak csak részvényeket vállalatokban.

Az MSCI ESG Leader Indexe 2017-ben eddig 11,2 %-kal emelkedett, amivel valamivel túlteljesítette az MSCI International World Price Indexet, ami 9,6 %-kal nőtt.

A vállalatnak is megéri az önkéntes munka
Óvodák kerítését festő felsővezetők, hajléktalanoknak ételt osztó menedzserek, kórházak gyermekosztályait felújító informatikusok, hátrányos helyzetű fiatalokat mentoráló kollégák. Ma már Magyarországon is találkozhatunk a vállalati önkéntesség számos formájával, de az arra rászoruló intézményeknek nyújtott fizikai segítség mellett egyre elterjedtebb a pro bono, más néven önkéntesség is. Ezért indult most összefogás.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor